Lentilele de contact negre cu sau fara dioptrii pot inlocui cu succes ochelarii, fiind o varianta mai confortabila si care ofera un camp vizual complet, fara restrictii.
Lentilele colorate îți pot schimba sau accentua cromatica irisului, insa pot servi și ca instrument de îmbunătățire a vederii, datorită posibilității de a adăuga dioptrii pentru corectarea anumitor afecțiuni oftalmologice – miopie, hipermetropie sau chiar astigmatism.
Vezi mai jos ultimele oferte de lentile negre, care ofera purtare indelungata.
Descopera cele mai noi modele de lentile de contact negre.
Informatii utile despre lentilele de contact
Care sunt avantajele lentilelor de contact?
Pe lângă confortul estetic, lentilele de contact elimină micile disconforturi de zi cu zi. Nu se aburesc chiar dacă afară plouă sau ninge. Sunt ușoare și te scapă de greutatea ramelor, care, uneori, alunecă sau trebuie ajustate. Permit purtarea ochelarilor de soare, ca să îți poți proteja ochii de razele UV. Oferă un avantaj conducătorilor auto, care trebuie să aibă un câmp vizual complet, nerestricționat de ochelari. Puteți practica orice fel de sport: ski, patinaj artistic, dans modern, scrimă, karate, atletism, balet, gimnastică, fotbal, baschet etc.
Ce fel de tipuri de lentile de contact există în funcție de perioada de purtare?
Lentile de unică folosință – pot fi purtate confortabil pentru 12–24 de ore, după care se îndepărtează și se folosește o nouă pereche
Lentile bi-săptămânale – pot fi purtate în fiecare zi timp de 2 săptămâni
Lentile lunare – permit 30 de purtări și se folosesc în timpul zilei. În cazul anumitor branduri, pot fi purtate și noaptea
Lentile trimestriale – se pot purta 30 zile consecutiv, sau de 30 de ori în decursul a 3 luni de la desigilarea ambalajului
Lentile anuale – pot fi purtate de la câteva luni până la 1 an. Aceste lentile de contact sunt rar întalnite.
Ce fel de tipuri de lentile de contact există în funcție de corecția afecțiunii si scopul purtarii?
Lentile sferice (miopie, hipermetropie) – pentru cei cu dificultate în distingerea obiectelor la distanță sau la aproape.
Lentile torice (astigmatismul) – afecțiunea care te împiedică să vezi clar atât la distanță cât și la apropiere.
Lentile progresive, multifocale (prezbiopia) – efect al înaintării în vârstă ce cauzează dificultăți de a vedea la apropiere.
Lentile pentru ochi uscati – Anumite lentile de contact sunt special create pentru a reduce riscul aparitiei simptomelor ochiului uscat, legat de purtarea lentilelor de contact.
Lentile colorate – pentru modificarea culorii irisului (la ochi normali) nu trebuie purtate mai mult de 12 ore/zi; daca stratul colorat este foarte dens, se recomanda purtarea lor maximum 8-10 ore/zi.
Lentile prostetice – lentile de contact colorate care pot fi folosite in scopuri medicale. Acestea pot fi create special pentru ochi dezorganizati de un traumatism/boala.
Lentilele pentru ortokeratologie – pentru a incetini sau opri progresia miopiei la copii – se recomanda sa fie purtate 6-8 ore/noapte.
Din ce tipuri de material se confecționează lentilele de contact moi?
Hidrogelul este un material care transportă oxigenul către ochi cu ajutorul apei din compoziție. Având un conținut ridicat de apă, lentilele din hidrogel sunt recomandate în special persoanelor care:
– au ochii uscați și care nu suportă alt material
– tolereaza mai greu lentile mai groase
– doresc sa scape de efortul de a curata zilnic lentilele cu solutii speciale
Silicon-hidrogelul este un material superior hidrogelului, iar transmisibilitatea oxigenului (Dk/t) poate fi chiar și de 10 ori mai mare. Lentilele din silicon-hidrogel pot fi purtate continuu până la 30 de zile, după care trebuie schimbată lentila. Nivelul inițial de apă este mai redus decât în cazul lentilelor din Hidrogel, minimizând riscul de dezvoltare a bacteriilor. Sunt ceva mai rigide decat lentilele fara silicon si astfel, mai putin preferate de unele persoane.
Sunt recomandate persoanelor care:
– au nevoie de o corectie mai mare pentru ochi
– au nevoie de o oxigenare mai mare a ochiului
– lucreaza intr-un mediu cu o umiditate mai scazuta (unde functioneaza permanent aerul conditionat)
– au nevoie sa le poarte mai mult de sase-opt ore pe zi
Se poate dormi cu lentile de contact?
Nu este recomandat. Dacă adormi din greșeală cu lentilele de contact cu port zilnic, le porți mai mult decât este termenul lor de valabilitate si riști să suferi iritații sau infecții ale ochilor.
Insa se poate dormi cu urmatoarele tipuri de lentile:
– lentile de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins sau continuu;
– lentile terapeutice;
– lentilele de incetinire a evolutiei miopiei (ortokeratologice).
Ce riscuri si reactii adverse exista?
Uscarea si neoxigenarea corecta a ochiului – daca folosesti timp indelungat lentile care nu sunt de utilizare indelungata, corneea poate fi afectata, uneori ireversibil.
Zgarierea coneei – corneea poate fi afectata daca dormi cu lentile de contact care nu sunt destinate unei astfel de utilizari.
Conjunctivita si alte infectii oculare – Folosirea unor lentile nepotrivite peste noapte sau o curatare necorespunzatoare poate duce la aparitia unor forme destul de grave de conjunctivita.
Reactii alergice – poti fi preintampinate cu diverse solutii antialergice.
Mergi la medic daca te confrunti cu: Disconfort sau durere inexplicabila la nivelul ochiului, Senzatie de corp strain, Inrosirea ochiului, Lacrimare, Tulburari de vedere.
Atentionari
Lentilele de contact nu protejează ochii împotriva luminii albastre.
Necesită o atenție sporită și igienă corespunzătoare.
Pot fi mai costisitoare decat ochelarii.
Nu sunt recomandate pentru persoane alergice la substante dezinfectante.
Nu sunt recomandate pentru persoane care sufera de sindromul ochiului uscat.
Nu sunt recomandate pentru persoane care au dioptrii ce depasesc intervalul +-35.
Nu sunt recomandate pentru persoane care lucreaza in medii cu mult praf sau substante toxice.